Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel geld schenken loterijen aan goede doelen?

Zonder goed doel geen loterij

Wil je in aanmerking komen voor een Goede doelen loterij vergunning dan schrijft de wet op de kansspelen voor dat er minimaal 40% van de loten verkoop op moet gaan aan een goed doel dat het algemeen belang dient. Er zijn op dit moment zeven loterijen die een dergelijke vergunning hebben

  1. Nationale postcodeloterij
  2. Bankgiroloterij
  3. Vriendenloterij
  4. Samenwerkenden non profit loterijen (75% gaat naar het goede doel)
  5. Fair share
  6. Impact loterij (nog geen loterij aanwezig)
  7. Snap change (nog geen loterij aanwezig)
  8. Beter lot (nog geen loterij aanwezig)








Hoeveel geld is er naar het goede doel gegaan

Postcodeloterij en goede doelen

De postcodeloterij verstrekt meer dan 40% van de ingelegde premies aan goede doelen. Doordat er in totaal 4,2 miljoen loten zijn verkocht ging in 2019 de inleg naar ruim 753 miljoen euro. Daarmee steeg de bijdrage aan de 123 goede doelen naar een nieuw record van 377 miljoen euro. In totaal is er al 6,2 miljard verstrekt aan goede doelen. Samen met de andere onderdelen (bankgiroloterij en vriendenloterij) is er nu al meer dan 10 miljard verstrekt aan goede doelen.

Bankgiro loterij en goede doelen
Dankzij de bankgiroloterij deelnemers bedroegen de totale inkomsten in 2019 ruim 168,7 miljoen euro. Hiervan wordt ruim 50% verstrekt aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumenten zorg in Nederland. Er is dan ook ruim 84,3 miljoen overgemaakt in 2019De bankgiroloterij alias de ‘ Loterij der Cultuur ‘ waarvan ongeveer 1 op de 20 mensen in Nederland aan deelnemen, steunt vele projecten op het gebied van culturele aangelegenheden. Je kunt denken aan het opknappen van molens en museums, maar ook het stimuleren van popfestivals in Nederland. Het geld gaat naar ongeveer 70 instellingen die zich inzetten voor het culturele vlak. Er is sinds de oprichting al meer dan 1 miljard euro uitgekeerd.

Vriendenloterij en goede doelen

De Vrienden Loterij heeft in 2019 ruim € 123,6 miljoen omgezet. Hiervan heeft de loterij ruim € 61,8 miljoen aan goede doelen, clubs en verenigingen gegeven die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. Bij de Vrienden Loterij heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen voor welk goed doel je meespeelt. Minimaal 40% van de inleg gaat naar een goed doel. In totaal zijn dat tot op heden 46 Goede Doelen en 3.300 stichtingen en of clubs.








Nederlandse loterij en goede doelen
De Lotto heeft sinds 1961 meer dan € 550.000.000 gedoneerd aan goede doelen geschonken. Het geld van de lotto en Lucky Day ging onder meer naar culturele zaken, welzijn en volksgezondheid. 

In totaal steunt de Nederlandse loterij 18 Goede Doelen. Daarnaast geeft de Lotto ook veel geld aan NOC NSF. Hier is al ruim meer dan een miljard aan gegeven. De stichting aanwending loterijgelden Nederland zorgt dat het geld goed terecht komt. De Lotto doneert ruim 26% van de opbrengst aan deze stichting.


Reacties

Loterij informatie

Staatsloterij oudejaarstrekking resultaten 2020/2021

Staatsloterij uitslag en staatsloterij spel informatie

waar is de oudejaarsloterij uitslag te zien?